Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
km Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Περιφράξεις. Δικαιώματα πολιτών, διάσημες περιφράξεις και η υποκρισία της κυβέρνησης.

Περιφράξεις. Δικαιώματα πολιτών, διάσημες περιφράξεις και η υποκρισία της κυβέρνησης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παραλίες ελεύθερες μόνο κατ’ όνομα.

Ο νομοθέτης πριν από 60 χρόνια, καθώς από τότε χρονολογείται το βασικό νομοθέτημα για τον αιγιαλό και την παραλία, το χαρακτήρισε «κτήμα κοινόχρηστον, ανήκει ως τοιούτον εις το Δημόσιον και προστατεύεται και διαχειρίζεται υπ’ αυτού». Το ίδιο το κράτος για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και εμπορικές δραστηριότητες, άρχισε το 2001 να νομοθετεί «με εξαιρέσεις».

Οι εξαιρέσεις αφήνονταν στην διακριτική ευχέρεια της πολεοδομίας (…) με αποτέλεσμα να περιφραχτούν χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, η κυβέρνηση μετά των ευθυνών της αναγκάζεται να προχωρήσει σε εφαρμογή του νόμου…των εξαιρέσεων.

Υποκριτική δήλωση Σκουρλέτη

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στην τροπολογία του ΥΠΕΝ η οποία εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και υπερψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής, επισήμανε:

«Είναι πολύ θετικό ότι η τροπολογία έτυχε ευρείας συναίνεσης στη Βουλή. Ψήφισαν όλα τα κόμματα να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, πλην ΚΚΕ, συνεπώς είναι μια πολιτική απόφαση, κατά τη γνώμη μου, επιβεβλημένη».

Σημειώνουμε πως το ΚΚΕ δεν ψήφισε την τροπολογία καθώς άφηνε τις «εξαιρέσεις» να συνεχίζουν να υπάρχουν και υποστήριξε την καθολικότητα του νόμου.

Φυσικά και η τροπολογία συνεχίζει να αφήνει τα παραθυράκια. Τα κόμματα που υπερψήφισαν την τροπολογία, θέλουν να συνεχίσουν να κλείνουν το μάτι στις εξαιρέσεις. Τα αντικειμενικά κριτήρια δεν είναι άλλα από μαγειρέματα που γίνονται – ως συνήθως από τις περιφέρειες και τις πολεοδομίες. Η ενέργειες της κυβέρνησης είναι για να κατευνάσουν την κοινή γνώμη και τους πολίτες και είναι βέβαιο πως οι εξαιρέσεις θα αφορούν τους ημετέρους.

Ο νόμος αν και απαγόρευε την περίφραξη σε βάθος 500 μέτρων από την ακτή (με εξαιρέσεις) και κάθε 300 μέτρα, κατά μήκος του αιγιαλού πρόσβαση για τους πολίτες προς τη θάλασσα, στην ουσία καταστρατηγήθηκε και η πολιτεία ήταν ανύπαρκτη για να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών.

Μέσα στις αυθαιρεσίες η περίφραξη του πρωθυπουργού Σημίτη και αυτή της συζύγου και μητέρας Παπανδρέου.

Τι ισχύει για τις παραλίες και τα δικαιώματα των πολιτών

1. Πώς παραχωρείται η χρήση αιγιαλού και παραλίας

Αιγιαλοί και παραλίες είναι, βάσει του Συντάγματος, δημόσιοι (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστοι.

Κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει μια απόφαση με την οποία παραχωρεί το δικαίωμα απλής χρήσης τους στους δήμους, που με τη σειρά τους μπορεί να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες ή δημοτικές επιχειρήσεις. Η παραχώρηση της εκμετάλλευσης χώρου μπροστά από μια τουριστική επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) μπορεί να γίνεται απευθείας, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις μέσω δημοπρασίας από τον δήμο.

2. Υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στη χώρα μας;

Οχι. Ακόμα κι αν μια επιχείρηση (λ.χ. ένα ξενοδοχείο) βρίσκεται ακριβώς μπροστά από μια παραλία, οφείλει υποχρεωτικά να διατηρεί ελεύθερη την πρόσβαση των λουομένων (αν η μόνη δίοδος είναι μέσω των εγκαταστάσεών του).

3. Υπό ποιους όρους επιτρέπεται να τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες;

Η μέγιστη παραχωρούμενη επιφάνεια δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% μιας παραλίας. Και η μέγιστη κάλυψη της χρήσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το μισό της έκτασης που παραχωρήθηκε: πρέπει να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι μήκους ενός μέτρου. Επιπλέον, οι ξαπλώστρες δεν επιτρέπεται… να είναι «η μία επάνω στην άλλη»: ένα τυπικό σετ (ξαπλώστρα – ομπρέλα – τραπεζάκι) πρέπει κατ’ ελάχιστον να έχει χώρο 5 τετραγωνικών μέτρων.

4. Μπορούν οι ξαπλώστρες να φθάνουν στο κύμα;

Οχι. Υποχρεωτικά πρέπει να διατηρείται απόσταση 5 μέτρων από την τελευταία σειρά από ξαπλώστρες μέχρι τη θάλασσα.

5. Σε μια μεγάλη παραλία μπορούν να υπάρχουν πολλές παραχωρήσεις σε «ομπρελάδες»;

Ναι. Αλλά πρέπει να καταλαμβάνουν έως 500 τ.μ. έκαστος και να διατηρούν ανάμεσά τους ελεύθερη ζώνη 100 μέτρων και συνολικά να καταλάβουν έως το 50% μιας παραλίας. Η υποχρέωση ελεύθερης ζώνης δεν ισχύει για τις περιπτώσεις χρήσης της παραλίας από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επαφή με αυτήν.

6. Τα εστιατόρια «επάνω στο κύμα» είναι παράνομα;

Ναι. Ο νόμος απαγορεύει ρητά την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

7. Τι ισχύει για τις καντίνες;

Μπορούν να καταλάβουν μέχρι 15 τ.μ. Πρέπει να λειτουργούν με άδεια και να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Δεν επιτρέπεται να έχουν ηχεία και πρέπει να απέχουν 100 μέτρα από τις παραθαλάσσιες επιχειρήσεις (λ.χ. κέντρα αναψυχής, ξενοδοχεία).

8. Επιτρέπονται περιφράξεις επάνω στην άμμο;

Κατηγορηματικά όχι. Η παραχώρηση απλής χρήσης δεν ακυρώνει την κοινοχρησία του αγαθού. Επίσης απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος, όπως οι πακτώσεις με τσιμέντο.

9. Τι ισχύει για τη μουσική;

Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο. Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, η παραγόμενη στάθμη θορύβου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ.

10. Τι ισχύει για τον φωτισμό;

Πρέπει να είναι χαμηλός και περιορισμένος, στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης.

11. Αυτά ισχύουν για όλες τις παραλίες;

Ναι, εκτός από τις παραλίες των προστατευόμενων περιοχών (Natura), όπου υπάρχουν πιο συγκεκριμένοι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση ισοπέδωσης των αμμοθινών και ο υποχρεωτικός καθημερινός καθαρισμός τους.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τι

Πού μπορεί να απευθυνθεί ένας πολίτης για να καταγγείλει παρανομίες στη χρήση μιας παραλίας; Τυπικά υπεύθυνοι είναι ο δήμος αλλά και το αρμόδιο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας (οι παλαιές Κτηματικές Υπηρεσίες). Αυτοψίες πρέπει να πραγματοποιούν και οι δύο για την τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί, επομένως ο πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε οποιονδήποτε από τους δύο.

Στην πραγματικότητα βέβαια, επειδή οι μισθώσεις παραλιών γίνονται κατά κανόνα σε τοπικούς επιχειρηματίες, είναι ίσως σοφότερο να απευθυνθεί κάποιος απευθείας στο Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, κάνοντας έγγραφη καταγγελία. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις (λ.χ. ηχορρύπανση) ενδέχεται να εμπλέκεται και η αστυνομία. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που ενοικιάζουν μέσα θαλάσσιας αναψυχής, αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Λιμενικό Σώμα, το οποίο ορίζει και τους ειδικούς όρους λειτουργίας τους.

Δυστυχώς, στην πράξη οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες στις μισθώσεις είναι ελάχιστες, άλλοτε ελλείψει προσωπικού και άλλοτε ελλείψει βούλησης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χώρου εστίασης στη Μύκονο, όπου (παρά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες) έχει καταπατήσει την παραλία, χτίζοντας κιόσκια, κτίσματα, πέργκολες, τοιχία και ό,τι άλλο εξυπηρετεί την επιχείρηση…